I Windows 10 och Windows 11 finns inbyggda verktyg för att radera användardata och samtidigt behålla operativsystemet. Detta kan användas för att snabbt återställa enheten och är något Microsoft rekommenderar både vid problem eller ägarbyten. Det inbyggda verktyget ser dock inte ut att fungera som tänkt sedan senaste uppdateringen av de båda operativsystemen.

Problemet uppmärksammas av Rudy Ooms på Twitter, som i sitt arbete försökt återställa och radera innehåll med Windows verktyg på distans, genom Microsoft Intune. Trots val om att radera all användardata kvarstår en mapp vid namn Windows.old, där samtlig data finns kvar. Den ska normalt endast dyka upp om det gjorts en återställning med val om att behålla filer.

afbeelding-met-tekst-automatisch-gegenereerde-bes-12 kopiera.png

Bildkälla: Rudy Ooms

Skärmbild 2022-02-23 103545.png

Bildkälla: Rudy Ooms

I ett längre blogginlägg går Ooms igenom samtliga försök att återställa enheter både på distans och lokalt, med både Windows 10 och Windows 11 i version 21H2. Flera olika inställningar och metoder används utan resultat och endast nedgradering till version 21H1 ser ut att lösa problemet. Därtill uppger Ooms att återställning inte endast lämnade kvar Windows.old-mappen, utan även lämnade den med data som tidigare krypterats med Bitlocker, men nu i okrypterad form.

I väntan på en lösning från Microsoft har Ooms släppt ett egenkomponerat Power Shell-skript, för att säkerställa att mappen inte blir kvar. Värt att notera är att det ofta krävs mer än en återställning i Windows för att fullständigt radera en fil från en hårddisk eller SSD-enhet, då detta ofta endast raderar referensen till innehållet. Inte ens formatering är tillräckligt, utan för att säkerställa att data inte går att återskapa bör innehållet först krypteras och sedan skrivas över.

Källa: Tom's Hardware